Εάν θελετε να γράψετε στο βιβλίο Επισκεπτών πατήστε εδώ
Εάν θέλετε να συνεχίσετε υην περιήγησήσας πατήστε εδώ

Δίστομο
 

 

Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος και το Ηρώον των εκτελεσθέντων Πολτών.

Η Επίσημη Ελλάδα απουσίαζε από το Δικαστήριο της Χάγης !!!
Η Ιταλία (
Η Πόλη της Φλωρεντίας ) συμπεριέλαβε και το Δίστομο στις δικές της κατεστραμμένες 17 πόλεις,
στην αντιδικία της με τη Γερμανία στο Δικαστήριο της Χάγης.
Τις Ιταλικές θέσεις υποστήριξαν ως παρατηρητές τα Μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης
θυμάτων της Γερμανικής Ναζιστικής θηριωδίας.
ΑΙΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!!!

(Το πιο κάτω κείμενο έχει ληφθεί από την ιστοσελίδα ISKRA:
http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4692:germanoi-distomo&catid=80:koin-dikaiomata&Itemid=180}

***
ΔΙΣΤΟΜΟ!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ!
 

«ΣΥΜΒΑΝΤΑ» ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Το κρίσιμο θέμα της ετεροδικίας, δηλαδή το εάν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε ξένη χώρα ο στρατός κατοχής ενός κράτους είναι ακαταδίωκτα από τη δικαιοσύνη του κράτους στο οποίο τελέσθηκαν, εκδικάζεται από τη Δευτέρα (12.9) στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για μια δικονομική διαδικασία η οποία, ωστόσο, έχει άκρως πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς θα κριθεί αν οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής θα λάβουν τελικά τις σχετικές γερμανικές αποζημιώσεις. Η δίκη ολοκληρώνεται την Παρασκευή και όπως εκτιμάται, η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, και τελευταία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου

 

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ
 

Με την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων συνεχίστηκε την Πέμπτη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η εκδίκαση της προσφυγής της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής, δικηγόρος Μιλτιάδης Σφουντούρης, που βρίσκεται στη Χάγη, εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου. Όπως είπε, η παρουσίαση της Ελλάδας στο δικαστήριο ήταν αξιοπρεπής με τους καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου, Σ. Περάκη και Α. Μπρεδήμα, να παρουσιάζουν τα γεγονότα όπως έγιναν.

«Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να γίνει, αν και ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος. Ελπίζουμε ότι η υπόθεση θα πάει καλά, καθώς η ελληνική παρουσία στο δικαστήριο ήταν απρόσμενα καλή και γι αυτό ευχαριστούμε τον κ. Περάκη», τόνισε ο κ. Σφουντούρης.

Κατά την τοποθέτηση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης έγινε μία ιστορική αναδρομή στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και στη συνέχεια υποστηρίχθηκαν οι ιταλικές θέσεις σχετικά με την ετεροδικία και για το ποιος είναι αρμόδιος να αποφασίζει για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο έχει βάλει στο κέντρο τον άνθρωπο και όχι μόνο τα κράτη, ενώ αναλύθηκε και ο ρόλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου της Ελλάδας.


 

ΙΤΑΛΙΑ: ΔΕΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ!


 

 

Οι εκπρόσωποι της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισαν πως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ετεροδικία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς -όπως υποστήριξαν- ετεροδικία υφίσταται μόνο για την επίλυση διαφορών μεταξύ φιλικών κρατών. Επεσήμαναν εξάλλου πως τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα.

 

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ!


 

Αρχικά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, (βλ παρακάτω) η γερμανική πλευρά κατά την τοποθέτησή της προχθες (12.9) στο Δικαστήριο όχι μόνο υπεραμύνθηκε της επίλυσης του ζητήματος των αποζημιώσεων αποκλειστικά μέσω διακρατικών συμφωνιών, - παραπέμποντάς το ουσιαστικά στις καλένδες αφού μέχρι σήμερα η Γερμανία αρνείται πεισματικά να συζητήσει το θέμα- αλλά και κράτησε τελείως απαξιωτική στάση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κάνοντας λόγο για «ατυχή συμβάντα» που συνέβησαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και τα οποία ανήκουν πια στην ιστορία.

Την Ελλάδα, που έχει ασκήσει παρέμβαση (την ύστατη ώρα) στην υπόθεση υπέρ της Ιταλίας, εκπροσωπεί στο δικαστήριο ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου Στέλιος Περράκης μαζί με τους επίσης καθηγητές Μαρία - Ντανιέλα Μαρούδα και Αντώνη Μπερεδήμα. Η ελληνική αντιπροσωπεία έχει γίνει δεκτή ως παρατηρητής και όχι ως διάδικος, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ


 

Τις αποζημιώσεις για τα θύματα του Ναζισμού στην Ελλάδα διεκδικούν, «ευτυχώς», τα Ιταλικά Δικαστήρια, αφού οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ελληνική Δικαιοσύνη ενταφίασαν αυτή την μείζονα εθνική υπόθεση.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση μόλις στο «παρά πέντε», λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία (15/01/2011) για τη δυνατότητα της Ελλάδας να παρέμβει στο Δικαστήριο της Χάγης υπέρ των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στη χώρα μας, αποφάσισε να ασκήσει κάποια παρέμβαση, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει αδιευκρινιστη και ασαφής.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά και η παρούσα κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχουν εθελόδουλα βάλει στο αρχείο τα μεγάλα εθνικά και ηθικά θέματα των Γερμανικών επανορθώσεων, της επιστροφής του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων των ελλήνων θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας, ενώ οι κορυφές της ελληνικής Δικαιοσύνης "έθαψαν" την ιερή υπόθεση της αποζημίωσης των ελλήνων θυμάτων των Ναζί.

Την ώρα που επανέρχεται με διάφορες αιτίες στην επικαιρότητα το θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης


** Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλων της Γερμανίας προς την Ελλάδα:


 

Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
 

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.

Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.

Η μέχρι τώρα παθητική,δυστυχώς,στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.

Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα,οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών,τουλάχιστον,να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.

Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο,για τα θύματα του Ναζισμού,αλλά,επι τέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.

Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,στις σημερινές συνθήκες,έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.
 

Για το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος


 

Δήλωση Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου εξωτ. πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την ακρόαση στη Χάγη για τη ναζιστική σφαγή στο Δίστομο και τις αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την εξέλιξη τις ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη, σχετικά με την ναζιστική σφαγή στο Δίστομο. Ένα έγκλημα πολέμου αλλά και ένα αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας το οποίο μαζί με άλλα, "θαφτήκαν "από το πέρας του χρόνου με τη μεθοδευμένη αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, μεταπολεμικά, ενώ οι γερμανικές μεταπολεμικές κυβερνήσεις «έκαναν» τη δουλειά τους, αγνοώντας αυτά τα βαρύτατα ιστορικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι συγγενείς των θυμάτων, ζητάνε «να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων» και δηλώνουν ότι «η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Γερμανίας, επισημαίνουν ότι μόνο 57 παιδιά από τους 218 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο δεν ήταν στρατιώτες (πολύ περισσότερο που 1 στους 4 νεκρούς ήταν αβάπτιστα μωρά λίγων μηνών, παιδάκια, έφηβοι ), ότι κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο για να μπορούν οι Γερμανοί διάδικοι να ισχυριστούν ότι η δολοφονία τους ήταν πολεμική πράξη.

Τα εγκλήματα πολέμου δικάζονται από τα δικαστήρια και δεν λύνονται μέσω των διεθνών συμβάσεων και ως τέτοια θεωρούνται τα εγκλήματα, που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα στην πατρίδα μας. Σήμερα, που το διεθνές δίκαιο παρακάμπτεται με τις υποκριτικές πολιτικές των ιμπεριαλιστικών χωρών, σήμερα που τα ενεργειακά αποθέματα, είτε υποθαλάσσια είτε χερσαία, μπαίνουν στον πλειστηριασμό των διεθνών πετρελαϊκών εταιριών και η πολιτική των κανονιοφόρων από το Ισραήλ και την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναβιώνει, σήμερα που οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στους περιφερειακούς πολέμους αντιμετωπίζονται ως στατιστικά στοιχεία, η τραγική ιστορία του Δίστομου, η νομική και ιστορική της δικαίωση μπορεί να ανοίξει δρόμους που θα υπηρετούν την αξιοπρέπεια των λαών και της ιστορίας τους.

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΧΑΓΗ

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ανώτατο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία υποστήριζε ότι η Ιταλία παραβίασε την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο με το να επιτρέψει να γίνονται αγωγές διεκδίκησης αποζημιώσεων κατά της χώρας.

Τα ιταλικά δικαστήρια το 2008 είχαν επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από τον γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης. Την ίδια χρονιά είχε επικυρώσει και απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων που είχαν επιδικάσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

Κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής και της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο. Σύμφωνα με τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία οι διαδηλωτές ανάρτησαν πανό και ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλλει αποζημιώσεις στα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Ο αγώνας για δικαίωση των κατοίκων του Διστόμου ξεκίνησε το 1997, όταν το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς επιδίκασε 9,5 δισεκατομμύρια δραχμές ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη των συγγενών, τους οποίους εκπροσώπησε ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης.
 

Ακολούθησε η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου (11/2000) με την οποία επικυρωνόταν η απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς και οριζόταν ότι, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των κατοίκων, μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.

To γερμανικό Δημόσιο, ωστόσο, όταν ξεκίνησε η διαδικασία των κατασχέσεων, προσέφυγε εκ νέου στα ελληνικά δικαστήρια και κατάφερε να κερδίσει στον Άρειο Πάγο την απόφαση σύμφωνα με την οποία η συγκατάθεση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι αναγκαία για να προωθηθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Τη σχετική εισήγηση είχε κάνει ο αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Δ. Κατσιρέας σβήνοντας έτσι τις ελπίδες των θυμάτων για αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα κανένας υπουργός δεν έχει υπογράψει...

 

****Για το κρίσιμο ζήτημα της στάσης της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε ερώτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών, έχει ως εξής:


 

ΘΕΜΑ: Η στάση της Ελλάδας, η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιατα θύματα του Ναζισμού και οι Γερμανικές αποζημιώσεις
 

Η εγκληματική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων ενταφίασε στη χώρα μας τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.
 

Η δικαίωση των ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.
 

Την ίδια ώρα, επίσης, επανέρχεται με διάφορες αιτίες στην επικαιρότητα το θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία, παρότι υπέστη τα πάνδεινα από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.
 

Επειδή έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ τα θέματα των Γερμανικών επανορθώσεων αποκτούν κρίσιμη διάσταση, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες
 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 

1. Τι έχουν πράξει μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν πολιτικά και νομικά την υπόθεση των ελλήνων θυμάτων της Ναζιστική θηριωδίας; Ποιες είναι οι ενέργειες και οι κινήσεις προς τη Γερμανία, σε επίπεδο Ε.Ε. και σε διεθνείς οργανισμούς για την προβολή και διεκδίκηση του δικαίου των θυμάτων;
 

2. Θεωρούν επαρκή τη νομική εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και ο σχεδιασμός της νομικής αυτής στήριξης;
 

3. Σκοπεύουν επιτέλους –και πότε συγκεκριμένα- να κινήσουν το θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων από τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας;

 

[Βλ. προηγούμενες ερωτήσεις του Π. Λαφαζανη (με τις απαντήσεις απο τα Υπουργεία) σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του υποχρεωτικού κατοχικού δανείου εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ]
 


 

*** Ακολουθούν αναλυτικά ρεπορτάζ του Αντώνη Βέη από το σημερινό και το χθεσινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τη στάση της γερμανικής πλευράς στο δικαστήριο της Χάγης.

Ξεκινάμε με το σημερινό (14.9) ρεπορτάζ:
 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΔΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Οι Ιταλοί υπερασπίστηκαν το Δίστομο

 

Με νομικά «πυρά» μεγάλου διαμετρήματος και αποφασιστικότητα στο ύφος απάντησε χθες η Ιταλία στην επιχειρηματολογία της Γερμανίας, διά στόματος επιφανών διεθνολόγων.

Ξεκίνησε μ' ένα «άνοιγμα» του μέλους της αντιπροσωπείας Τζιάκομο Αγιέλο, ότι η Ιταλία δεν θα προβάλει αντιρρήσεις αν το Δικαστήριο της Χάγης κηρύξει παράνομη την απόφαση του Εφετείου Φλωρεντίας, με την οποία κατασχέθηκε στο Κόμο της Ιταλίας η Βίλα Βιγγόνι, σε εκτέλεση της απόφασης που δικαιώνει τα θύματα του Διστόμου. Στη συνέχεια, όμως, προχώρησε στην ανατροπή των θέσεων της Γερμανίας με νομικά και πολιτικά επιχειρήματα.

Ο καθηγητής Λουίτζι Κοντορέλι, από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, υποστήριξε ότι η Γερμανία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο δύο φορές: Και όταν έσφαζε τους αμάχους, αλλά και μετέπειτα, αφού ώς σήμερα αρνείται πεισματικά να αποζημιώσει τα θύματα.

Συντασσόμενος με την άποψη του καθηγητή Μίχαελ Μπότε, ο οποίος χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Πανεπιστήμιο της Χάγης παρουσίασε τη γνωμοδότηση που έχει εκπονήσει με εντολή της Διεθνούς Αμνηστίας υπέρ των θυμάτων, υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων να αποφασίζουν για θέματα όπως αυτό της ετεροδικίας των κρατών υπάγεται στη βασική αρχή της αυτοδιάθεσης των κρατών, η οποία αυτοδιάθεση -ως εκ τούτου- είναι η υπερέχουσα δικαιική αρχή.

Η Γερμανία, είπε, είναι υποχρεωμένη να αποζημιώσει τα θύματα. Το επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο που ήταν σε ισχύ τη δεκαετία του 1940 και παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα. Αυτό που στο μεταξύ έχει αλλάξει είναι η αντιμετώπιση του προνομίου της ετεροδικίας. Και τούτο διότι αυτό ανήκει στη Δικονομία, η οποία εξελίσσεται. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η πολιτεία, εν προκειμένω η ιταλική, δεν έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί από αξιώσεις των πολιτών της που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο καθηγητής Σαλβατόρε Ζαπαλά, από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια, επέκρινε, τη Γερμανία για το γεγονός ότι στην παρέμβαση εκπροσώπου της προχθές «επιδόθηκε σε καταστροφολογία», όταν έκανε λόγο για χάος που τάχα θα δημιουργηθεί στις διεθνείς σχέσεις σε περίπτωση διάτρησης της αρχής της ετεροδικίας.

Ο καθηγητής Πάολο Παλκέτι, από το Πανεπιστήμιο της Μακεράτα, υπενθύμισε στην παρέμβασή του το άρθρο 12 σχετικής συνθήκης του ΟΗΕ, στο οποίο προβλέπεται ρητά ότι είναι δυνατή η άρνηση του προνομίου της ετεροδικίας, όταν αφετηρία της διαφοράς είναι παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Ο διάσημος Πιέρ-Μαρί Ντιπουί, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, παρεμβαίνοντας τελευταίος, είπε ότι σήμερα πλέον τα εθνικά δικαστήρια ανά τον κόσμο καλούνται όλο και πιο συχνά να κρίνουν υποθέσεις που αναφέρονται στο Διεθνές Δίκαιο, για τον λόγο ότι αυξάνεται η σημασία της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Ντιπουί υποστήριξε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στη Ρώμη βρέθηκε σε διλημματική θέση και έπρεπε να σταθμίσει. Εκρινε λοιπόν ότι η αρχή της ετεροδικίας δεν είναι θέσφατο και έπρεπε να υποχωρήσει έναντι του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Ετσι αποφάσισε υπέρ των θυμάτων, διότι διαπίστωσε ότι μετά την επί δεκαετίες εμμονή της Γερμανίας να μην καταβάλλει αποζημιώσεις, τα θύματα κινδύνευαν να χάσουν το δίκιο τους.

 

και κλείνουμε με το χθεσινό ρεπορτάζ:

 

Το απόγευμα της Δευτέρας διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα επιστημονικό συμπόσιο με θέμα «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την ετεροδικία του κράτους», κατά το οποίο εξηγήθηκε ο όρος της ετεροδικίας και πότε αυτή ισχύει. Σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και δικηγόρος, Μιλτιάδης Σφουντούρης, που βρίσκεται στη Χάγη εκπροσωπώντας και τον Πολιτισμικό Σύλλογο Διστόμου, σημείωσε πως αύριο Τετάρτη «θα ακούσουμε τις ελληνικές θέσεις εντός της αιθούσης», καθώς όπως είπε, «μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχουμε καμία ενημέρωση».

«Εμείς», πρόσθεσε, «ζητάμε να εκτελεστεί η απόφαση των ελληνικών και των ιταλικών δικαστηρίων. Η ετεροδικία κάμπτεται όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». «Τα 55 παιδιά από τους 215 που εκτελέστηκαν στο Δίστομο, δεν ήταν στρατιώτες. Κανένα από τα παιδιά δεν φορούσε στολή και δεν κρατούσε όπλο, για να μπορούν να πουν ότι η δολοφονία τους είναι πολεμική πράξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ!

 

Με ιδιαίτερο στόμφο, περισσή αυτοπεποίθηση, αλλά και άμετρη επιθετικότητα παρουσίασε χθες τετραμελής αντιπροσωπεία τις θέσεις του γερμανικού δημοσίου στη δίκη κατά της Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Οπως είναι γνωστό, η Γερμανία προσέφυγε στη Χάγη επιδιώκοντας την καταδίκη της Ιταλίας, επειδή θεωρεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, και τελευταία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στη Ρώμη, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας έχουν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου σε εκτέλεση αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων, αναφορικά με θύματα του ναζισμού στην Ιταλία, και του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο και επιδίκασε 28 εκατομμύρια ευρώ στα θύματα του Διστόμου.

Μετά τη Γερμανία, σήμερα θα τοποθετηθεί η Ιταλία, επίσης για ένα τρίωρο, ενώ την Τετάρτη το λόγο θα λάβει ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, αρχηγός της αντιπροσωπείας της Ελλάδας, η οποία, όπως είχε ζητηθεί με απόφαση της κυβέρνησης, έγινε δεκτή από το Δικαστήριο ως παρατηρητής και όχι ως διάδικος.

«ΣYMBANTA»

Στην εισαγωγική παρέμβασή της, η επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας πρέσβειρα δρ Σουζάνε Βάζουμ-Ράιμερ εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησής της για τις πράξεις των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε Ελλάδα και Ιταλία, αποφεύγοντας επιμελώς να τις χαρακτηρίσει ως σφαγές ή εγκλήματα πολέμου. Αντ' αυτού έκανε λόγο για «τρομερά συμβάντα», τα οποία όμως ύστερα από παρέλευση εξήντα ετών και άνω πρέπει επιτέλους να περάσουν στην Ιστορία.

Οι τρεις έγκριτοι πανεπιστημιακοί Χρίστιαν Τόμουσατ, Ανδρέας Γκατίνι και Ρόμπερτ Κορτ κατέθεσαν περισσότερο πολιτικά και λιγότερο νομικά επιχειρήματα για να στηρίξουν τη θέση της Γερμανίας. Θεωρούν ότι σύμφωνα με τη βασική αρχή της ετεροδικίας, αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικηθούν μόνο με διαπραγματεύσεις μεταξύ κρατών. Δεν προβλέπεται διεκδίκηση αποζημίωσης από πολίτες-θύματα με αγωγή στα δικαστήρια της χώρας στην οποία τα στρατεύματα κατοχής διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.

Κατά την επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς, η ετεροδικία, ως στοιχείο του εθιμικού δικαίου, βρίσκεται βέβαια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε μεταβατικό στάδιο. Τη νομική θέση όμως του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας και προηγουμένως του Αρείου Πάγου, ότι στη μεταβατική αυτή φάση το δικαστήριο εκείνο που δέχεται εξαιρέσεις από τη βασική αυτή αρχή της ετεροδικίας δεν παραβαίνει το διεθνές δίκαιο, αλλά συμβάλλει στην εξέλιξη του δικαίου, οι καθηγητές της γερμανικής αντιπροσωπείας απέρριψαν με σκαιό τρόπο. Ως τιμητές της διεθνούς έννομης τάξης, μίλησαν για «κερκόπορτες» που άνοιξαν ο Αρειος Πάγος και η Ρώμη, που αν δεν κλείσει η Χάγη θα οδηγήσουν σε χάος τη διεθνή κοινότητα. Και τούτο διότι, αν διατρηθεί η βασική αυτή αρχή της ετεροδικίας, δεν θα είναι μελλοντικά δυνατή καν η σύναψη συμφωνιών μεταξύ κρατών, αφού στη συνέχεια κάθε μεμονωμένος πολίτης που θεωρεί ότι θίγεται από μια τέτοια διακρατική συμφωνία ή συνθήκη, θα μπορεί να την προσβάλλει, προσφεύγοντας σε δικαστήριο της χώρας του.

ΜΕΙΔΙΑΜΑΤΑ

Τα πρόσωπα των δικαστών, που καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, στο χλομό φως της βροχερής Χάγης, ανέκφραστα θύμιζαν κέρινα ομοιώματα, φωτίστηκαν από μειδιάματα. Οι δικαστές δεν πίστευαν στα αυτιά τους, όταν άκουσαν τον ομότιμο καθηγητή Τόμουσατ να λέει ότι οι συνάδελφοί τους στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης εκ προθέσεως παρέβησαν το διεθνές δίκαιο, αποφασίζοντας ότι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας η Γερμανία δεν μπορεί να διεκδικεί το προνόμιο της ετεροδικίας.

Η διατύπωση, τέλος, του καθηγητή Κορτ, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ότι ρήγματα στην αρχή της ετεροδικίας θα οδηγούσαν σε «φόρουμ σόπινγκ», δηλαδή σε ξεπούλημα ευκαιρίας περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα επιλογής των θυμάτων, μαζί με το ρητορικό ερώτημα προς το δικαστήριο, «επί πόσες γενεές θα πρέπει ακόμη η Γερμανία να πληρώνει», ήλθε να σφραγίσει τη γενική εντύπωση ότι η Γερμανία ήλθε στη Χάγη με διάθεση να ανατρέψει -κατά τη διατύπωση του παρευρισκόμενου στη δίκη Γερμανού ιστορικού της δίκης της Νυρεμβέργης Εμπερχαρντ Ρόντχολτς- ακόμη και όσα καθιέρωσε ως νομικό κεκτημένο η Νυρεμβέργη, όταν καταδίκαζε σε 15ετή κάθειρξη τον στρατηγό Χέλμουτ Φέλμι, ως υπεύθυνο των σφαγών σε Δίστομο, Καλάβρυτα και Κλεισούρα, με το αιτιολογικό ότι οι πράξεις αυτές των στρατευμάτων κατοχής αποτελούσαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εντύπωση έκανε η παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας υπέρ των θυμάτων του ναζισμού σε Ελλάδα και Ιταλία, που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη μακροσκελή γνωμοδότητη του ομότιμου καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης Μίχαελ Μπότε, ο οποίος αντιστρέφει ακριβώς την επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι η αρχή της αυτοδιάθεσης των κρατών περιλαμβάνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία δικαιοσύνη και έχει το δικαίωμα να διαπιστώνει και περιπτώσεις στις οποίες κατ' εξαίρεση δεν μπορεί μία χώρα να διεκδικήσει το προνόμιο της ετεροδικίας. Αλλωστε είναι ίδιον του εθιμικού δικαίου να διαπλάθεται και να εξελίσσεται μέσα από τις αποφάσεις των ανεξάρτητων δικαστηρίων.

ΥΠΕΡΟΨΙΑ
 

Την απογοήτευσή τους για τη στάση της Γερμανίας εξέφρασαν σε μικρή διαδήλωση μπροστά στο Διεθνές Δικαστήριο Γερμανοί δικηγόροι και η υπόλοιπη ομάδα «Δίστομο» του Αμβούργου, μαζί με εκπροσώπους των οργανώσεων των θυμάτων από Ελλάδα και Ιταλία, που έκαναν λόγο για γερμανική υπεροψία και θράσος, που επιστρατεύθηκε μόνο και μόνο για να μην πληρώσει θύματα σήμερα η Γερμανία και μελλοντικά άλλοι που απεργάζονται σχέδια πολεμικών συρράξεων με εκατόμβες αθώων θυμάτων.

 

* Ανταπόκριση του Αντώνη Βέη από enet.gr